Vragen over regenwatersystemen en subsidies.

Wat voor tank of put moet ik nemen?

Het aanbod van kunststof regenwatertanks wordt steeds groter. Maar wat is nu beter? Eigenlijk is dit afhankelijk van de locatie bij u thuis. Het grote voordeel van een kunststof tank is namelijk dat deze licht is en daarmee makkelijk te hanteren. Moet de tank bijvoorbeeld over een hek, over het huis of zelfs door het huis? Wordt hij geplaatst met een paar man of een kleine kraan… dan kan een kunststof tank uitkomst bieden.
Maar ligt de tank in de voortuin en kan hij direct achter een vrachtwagen gelost worden, of plaatst u hem met een grote kraan? Dan is een betonnen put ineens ook een optie. Indien u een grote tank wilt van 10.000 liter of groter, dan is de betonnen put vaak goedkoper dan de kunststof variant.

Opdrijven
Qua werking zijn de twee varianten identiek. Echter een kunststof put kan gaan ‘opdrijven’ indien de grondwaterstand hoog is. De druk van het grondwater zorgt er dan voor dat de (lege) tank omhoog komt. Zodra de grondwaterstand hoger komt dan de waterstand in de tank kan de tank omhoog gedrukt worden.

Gelukkig hebben we steeds betere alternatieven. Inmiddels hebben we oersterke kunststof tanks die tot de helft en sommige zelfs helemaal in het grondwater mogen liggen bij voldoende gronddek. Vraag ons bij een hoge grondwaterstand even om advies. We kijken dan welke tank het best geschikt is.
Om te weten wat de grondwaterstand bij u is, kunt u deze opzoeken bij bijvoorbeeld het Dinoloket. Maar het beste boor je een gat met een grondboor. Dan weet je echt wat de stand is in jouw eigen tuin.
Neem bij het plaatsen van een put of tank altijd de plaatsingsvoorschriften goed door.

Met een betonnen put loop je minder risico’s met grondwaterstanden.
Echter adviseren wij de betonnen put te voorzien van een waterdichte coating, als hij in het grondwater komt te liggen. Deze optie is op aanvraag beschikbaar en voorkomt het doordringen van stofjes als ijzer.
De betonnen put moet door zijn gewicht direct vanaf de vrachtwagen gelost kunnen worden of u heeft een grotere kraan nodig.

Meestal, als u kiest voor een kleinere tank, voldoet een kunststof tank al snel.

Een rekenvoorbeeld t.b.v. de toegestane grondwaterstand

Staat het grondwater hoog? Vraag een stabiliteitsingenieur voor advies. De volgende formule geeft u al een beeld.

De opwaartse druk is de hoeveelheid verplaatste water en is gelijk aan het gewicht van het verplaatste water.

Voorbeeld: De 10.000 liter betonnen put van 6000 kilo komt 1 meter in het grondwater te staan.
Opp. grondvlak = Pi x straal² = …m² –> In dit voorbeeld: Pi x 1.36 ² = 5.81m²
Opp. bodem x de stand van het grondwater t.o.v. de bodem (= 1m) => 5,81m³
En aangezien water 1 Ton/m³ weegt is de opwaartse kracht 5,81 Ton.

Aangezien de put 6 Ton weegt is de grondwaterstand van 1 meter boven de bodem ongeveer het maximum wat kan zonder dat de put gaat opdrijven. De kleef van de grond op de put en het gewicht van de grond, ophoogranden en het deksel zijn in deze berekening buiten beschouwing gehouden. Let wel op dat de grondwaterstand gedurende het seizoen kan wijzigen. (*Deze berekening dient als tip, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend)

Met of zonder infiltratie?

Nog beter voor het klimaat en veelal een vereiste vanuit de gemeente is het infiltreren van regenwater. Indien u de put combineert met infiltratie zal het water na het vullen van de opslagtank niet direct worden afgevoerd. Het regenwater infiltreert in de bodem. Dit ontlast het riool of andere afvoer van de gemeente en bevorderd de grondwaterstand.
U kunt de betonnen put uitbreiden met een infiltratiezone. Hierdoor is de put altijd toegankelijk voor controle en eventuele reiniging.
Let er wel op dat de infiltratiezone niet in het grondwater mag liggen, want dan loopt het grondwater juist in de opslagtank.

Infiltratiekratten
Een andere optie is het plaatsen van infiltratiekratten na de opslagtank. Ook deze infiltratiekratten zijn bij ons verkrijgbaar. Belangrijk is wel dat u dan een zandvangput plaatst vóór het infiltratiekrat. Anders loopt u het risico dat het krat in mum van tijd vol zit met zand en blad. en dus onvoldoende werkt. In de basis set zit een put en infiltratiekrat. Desgewenst kunt u deze set uitbreiden met meer infiltratie kratten.

Kan ik de put onder de oprit plaatsen?

Wilt u een tank onder een oprit plaatsen of op een andere plek waar (zwaar) verkeer overheen moet kunnen rijden, dan kiest u een put met een berijdbare plaat. Wilt u liever een kunststof tank dan hebben we hiervoor de Flatline en Neonline tanks die geschikt zijn. Denk er ook aan dat u een putdeksel nodig heeft die bestand is voor verkeersklasse: B.

VerschillenBetonnen putKunststof tank
PlaatsingLossen direct achter vrachtwagen of grote kraanMakkelijk te plaatsen
GrondwaterGeschikt bij hogere grondwaterstanden. Bij een hoge grondwaterstand adviseren we wel een waterdichte coating die als optie verkrijgbaar is. Laat een berekening maken of de put geschikt is bij uw grondwaterstand. Bij een grondwaterstand, waarbij de tank in het grondwater ligt altijd gebruik maken van een betonnen ondergrond waaraan de tank verankerd kan worden of kiezen voor een tank die geschikt is voor hogere grondwaterstanden.

We hebben kunststof tanks die in het grondwater mogen liggen.
BerijdbaarVoor het toegankelijk maken voor auto’s dient de put voorzien te worden van een berijdbare plaat en deksel.Kies voor een tank die geschikt is voor (licht) verkeer.
InfiltratieEen betonnen put kan worden uitgevoerd in de variant met een infiltratiezone in dezelfde put. Daarnaast kan er ook gekozen worden om de overloop van de betonnen put aan te sluiten op infiltratiekratten.De overloop van de kunststof tank kan aangesloten worden op infiltratiekratten.
De grootste verschillen tussen een betonnen put en een kunststof tank.
Wordt mijn wc-water geel of komt er een bruine rand in de wc?

Het antwoord is: in Principe ziet u geen verschil en heeft u zelfs geen extra fijn filter nodig voor de wasmachine.
Indien er verkleuring optreedt in het water is dit vrijwel altijd het gevolg van het type dakbedekking of vieze goten.
Indien u beschikt over een dak dat met name bestaat uit een bitumen dak, rieten dak, groen dak of een groot metalen dak, dan raden wij u aan om een fijnfilter met actief kool te plaatsen alvorens u de wc’s en/of wasmachine aansluit. Dit filter is bij ons verkrijgbaar.

Hoe groot moet de tank zijn?

Het formaat van de tank is afhankelijk van wat u erop aansluit, hoe groot uw tuin is, maar ook hoe groot uw dakoppervlak is. Laten we beginnen dat alle kleine beetjes helpen. Dus een kleine tank is altijd beter dan geen. Daarnaast is het altijd goed als de tank ook eens in de zoveel tijd ‘overstroomt’. Alle systemen hebben een overloop. Dus wanneer de tank vol zit loopt het overtollige regenwater naar een infiltratiekat, een infiltratieafvoer van de gemeente of naar de riolering. Hiermee wordt het filter schoon gespoeld.
Grofweg adviseren we voor een huis met een dakoppervlak van ca. 100/120m2 een tank van 5.000-7.500 liter en voor een huis van ca. 140/150m2 is een tank van 7.500-10.000 liter geschikt. Uiteraard willen we u hier graag over adviseren.

Om de grootte van een regenwatertank te bepalen kunt u de volgende vuistregel aanhouden: vermenigvuldig de oppervlakte van het dak (lengte x breedte van het huis) met de gemiddelde neerslag per jaar (gemiddeld 873mm, maar dat wordt elk jaar meer) en vervolgens maal 0,08. De uitkomst is de tankinhoud in liters.

Vloeroppervlak huis x 873 x 0.08 = Advies inhoud/volume van de regenwatertank.

Hoe vaak moet ik mijn filter reinigen?

Hoe vaak het filter gereinigd moet worden is afhankelijk van verschillende factoren. Maar neem minstens 2 x per jaar even het filter uit de regenwatertank. Spoel deze eenvoudig af, eventueel met een borstel en plaats hem terug. De filters zijn zo ontworpen dat er zo min mogelijk aan blijft hangen. Bij een ‘overstroming’ van de tank, spoelt hij vanzelf schoon. U krijgt vanzelf een beeld of vaker schoonmaken nodig is. Het scheelt bijvoorbeeld als de dakgoten voorzien zijn van bladvangers en het type dak en de hoeveelheid bomen speelt ook een rol.

Hoe diep mag mijn put liggen i.v.m. het grondwater?

Het aanleggen van een regenwaterput dient te gebeuren zonder grondwater in het gat. Van te voren is, op bijvoorbeeld dinoloket, op te zoeken wat de gemiddelde grondwaterstand is bij u in de buurt. In de winter en het voorjaar is de grondwaterstand het hoogst. Eventueel kunt u ook eenvoudig zelf de grondwaterstand meten door het aanbrengen van een gat met een (verlengde) grondboor. Door dit gat twee dagen te laten rusten kunt de grondwaterstand vervolgens met een stok meten. Mocht de grondwaterstand bij u te hoog zijn kunt u een tijdelijke bronbemaling aanleggen. Indien een ingegraven kunststof put (deels) in grondwater zal komen liggen adviseren we een betonnen plaat aan de onderzijde aan te brengen of te storten waar de tank op geborgd is of te kiezen voor een tank die geschikt is. Verder kunt u het gat rondom de tank aanvullen met gestabiliseerd zand. Zie hiervoor de plaatsingsvoorschriften bij het product in de webshop.

Woont u in een gebied waar het grondwater vrij hoog ligt, kunt u er ook voor kiezen om een betonnen put te plaatsen. De betonnen put dient wel met een kraan geplaatst te worden, maar hij is beter bestand tegen hogere grondwaterstanden. Wel adviseren we dan om een aanvraag te doen om een waterdichte coating aan te brengen. Lees eerder op deze pagina over de toegestane grondwaterstanden.

Kan ik douchen met regenwater?

Als het regenwater opvang systeem wordt uitgebreid met het UV filter kunt u ca. 2 x zoveel water in huis besparen. Met dit filter is het regenwater namelijk ook te gebruiken voor de douche, het bad en de afwas (vaatwasser). Dus geen kalkaanslag meer in douche en vaatwasser! Dit filter is eventueel altijd later nog toe te voegen.

Mag ik regenwater drinken?

Als particulier ben je zelf verantwoordelijk wat je drinkt. Immers, niemand houdt je tegen als je uit de sloot drinkt. Natuurlijk wil je niet ziek worden. We kunnen tegenwoordig het regenwater filteren tot drinkwater kwaliteit. Door de microfiltratie worden microplastics, legionella en andere ziektekiemen verwijderd. Door dit filter toe te voegen aan de installatie bespaar je ineens tot 100% op het regenwater, nog minder onderhoud aan apparaten, minder zeep en het is nog leuk ook. Verder is zelfs de installatie makkelijker. Je kunt namelijk in een keer het hele huis aansluiten.
Vertel wel je bezoek even dat ze koffie krijgen, die gezet is met regenwater!

Wat heb ik nog meer nodig bij het aanleggen van een regenwater opvangsysteem ?

Onze systemen zijn zeer compleet. Er zijn altijd nog wat materialen die u nodig zult hebben. Denk hierbij aan:

  • een waterdichte cementmortel bij de betonnen putten
  • PVC buizen en toebehoren voor het verleggen van de hemelafvoer
  • het leiding werk in huis vanaf de pomp
  • Bij de kunststof tank een aanzuigleiding van de put naar de pomp (eventueel op aanvraag mee leverbaar)
  • een stroompunt voor de pomp
  • eventueel wit zand/stabilize
Wie plaatst / monteert de installatie?

Voor de montage van de regenwater hergebruiksystemen zijn verschillende opties. Indien u handig bent en er de tijd voor heeft, kunt u het systeem zelf aanleggen. Uiteraard kunt u het (deels) uitbesteden. Graafwerk is het beste uit te voeren door een plaatselijke hovenier of grondbewerker. Mocht u al met graafwerk in uw tuin aan de gang gaan of u gaat verbouwen, dan is dat het ideale moment voor de aanleg van een regenwater hergebruik systeem.
Uw eigen loodgieter of een loodgieter uit de buurt zal het systeem voor u kunnen aansluiten. Het zijn plug and play systemen.

Onze systemen worden in heel Nederland en België gratis bezorgd, met als uitzondering de putten en tanks naar de Waddeneilanden.

U kunt de aanleg en installatie natuurlijk in veel gevallen ook aan ons overlaten. De kosten hiervan zijn altijd op aanvraag, omdat dit altijd afhankelijk is van de regio en de situatie bij u op locatie.
Vraag een offerte aan voor de aanleg van een systeem via onderstaand formulier.

Is maatwerk mogelijk?

Er zijn altijd situaties die een net andere oplossing vragen. Een ander formaat, een andere tank of pomp of wellicht heeft u naast de producten in de webwinkel nog andere materialen nodig die u graag mee zou willen bestellen om de installatie aan te kunnen leggen.
Vraag dan vrijblijvend een offerte aan via onderstaand formulier.

Is er subsidie beschikbaar?

Ja, er zijn in veel gevallen subsidies beschikbaar voor het afkoppelen en hergebruiken van regenwater. Dit is per gemeente wel of niet geregeld. Staat uw gemeente in de lijst hieronder, klik op de link om naar de aanvraagprocedure van uw gemeente te gaan. Staat uw gemeente er niet bij? Check de mogelijkheden bij uw eigen gemeente!
Wij willen natuurlijk ook voor u navragen wat de mogelijkheden zijn.
Is er subsidie beschikbaar? Wacht niet te lang, de subsidiepotten zijn niet oneindig. De subsidies kunnen oplopen tot honderden euro’s.

Ook zonder subsidie is het afkoppelen van regenwater interessant. Naast het belangrijke duurzame aspect, bespaart u op de leidingwater kosten.

Kijk op Groenesubsidiewijzer of in onderstaande lijst of er in uw gemeente subsidie beschikbaar is.

In België zijn er ook in veel gevallen subsidies beschikbaar. Informeer hiernaar bij uw gemeente. Naast subsidie hanteert België een zogenaamde ‘infiltratiebonus’. Eigenlijk is het geen bonus, maar een soort ‘boete’ wanneer er niet wordt geïnfiltreerd. Onze systemen zijn Belgaqua gekeurd.

Zijn er investeringsvoordelen voor bedrijven mogelijk?

In een aantal gevallen staan buffer- en infiltratie voorzieningen op de milieulijst van het RVO. Er zijn dan aftrekregelingen beschikbaar. Vraag uw accountant voor meer informatie of bekijk de mogelijkheden op de site van het RVO.

Voor het bufferen van regenwater zijn er in sommige gevallen investeringsvoordelen mogelijk.
Het fiscaal voordeel is 36% MIA + 75% Vamil en in 2023 is het buget enorm verhoogd.

Ook het benutten van regenwater kan in sommige gevallen fiscaal voordeel opleveren.
De MIA bedraagt 36%.

Ook grootschalige oplossingen voor buffering, grotere regenwaterinstallaties voor gebouwen en bedrijven en infiltratie voorzieningen op bedrijfsterreinen zijn verkrijgbaar bij Raintanks.

Overige vragen?

Heeft u vragen over de leveringswijze en verzendkosten, of wilt u de algemene voorwaarden inzien? Klik hier.

Heeft u andere vragen, neem gerust contact met ons op.

In dit formulier kunt u aangeven waar u graag een offerte voor ontvangt. Geef zoveel mogelijk uw situatie weer, zodat wij een zo compleet mogelijk aanbod kunnen doen.